Diós-körtés-szőlős rétes
2006.02.12. 11:12
Hozzávalók 2 rúdhoz:
50 dkg szőlő
2 nagyobb körte
20 dkg dió
10 dkg kristálycukor
1 kk. őrölt fahéj
10 evőkanál vaj
1 csomag réteslap
10 dkg zsemlemorzsa
3 dl tejföl
|
Előkészítés: A szőlőt megmossuk, lecsepegtetjük, majd a szemeket kettévágjuk és kimagozzuk. A körtét meghámozzuk, négyfelé vágjuk, kivágjuk a magházát, a húsát kb. fél cm-es szeletekre aprítjuk. A diót durvára vágjuk. A kristálycukrot összekeverjük a fahéjjal.
Elkészítés: A vajat felolvasztjuk. A réteslapokat lisztezett deszkán kiterítjük, két részre osztjuk, a két tekercshez. Laponként megkenjük olvasztott vajjal, majd a vajas lapok fél oldalára rászórjuk a zsemlemorzsát. A sütőt 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tepsit vajjal kikenjük. A töltelék hozzávalóit a cukros fahéjjal egy tálban összekeverjük, majd egy-egy csíkban elosztjuk a zsemlemorzsán. A tetejét megkenjük a tejföllel, és óvatosan, de szorosan feltekerjük a rudakat. A tepsibe fektetjük, a tetejüket megkenjük a maradék olvasztott vajjal. A sütőben aranysárgára sütjük kb. 35-40 perc alatt. Kivesszük, és a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni. Felszeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk. |
|