Kecskemét a múzeumok városa. Gondoltátok volna, hogy van pálinka múzeuma is? A Matkói út 2. szám alatt, a Zwack Kecskeméti Pálinkamanufaktúrában található.
Érdekes a 20. század elején épült - ma már ipartörténeti emlék – régi szeszfőzde. Tizenöt éve még főztek pálinkát az üstökben. A tárlókban írásos emlékek, régi fotók bizonyítják, hogy a kecskeméti barackpálinkát már az 1930-as évektől ismeri a világ. Kedvenc itala volt többek között Edward walesi hercegnek. (Nagyon kedveli a szomszédom, Pista bácsi is.)
’96-ban készült el az 500 milliós, EU szintű új üzem, melynek meglátogatása igazán érdekes. Itt 20 darab 50 000 literes, rozsdamentes tartályban erjesztik a cefrét. Elgondolkodtató, hogy az ember közel egymillió liter cefre tövében álldogál és a lepárlási folyamat végén töredéke mennyiségű kiváló minőségű pálinka kerül a palackokba. A gyümölcsök Lajosmizse, Jakabszállás, Nyárlőrinc környékéről származnak. A minőségi követelmény magas, a szállítók közé rang bekerülni. Egy liter pálinkához 10-14 kg gyümölcs szükséges.
A gyárban nagy a rend és szinte mindent számítógép vezérel. A látogató a tárlóhelyiségeken és a palackozón keresztül haladva, egy külön teremben tekintheti meg a kecskeméti manufaktúra pálinkáit - melyek majdnem fele nemzetközi díjas - és ha nagykorú, meg is kóstolhatja valamelyik Zwack nemes Pálinkát. A múzeumhoz kapcsolódó üzletben a termékek meg is vásárolhatók.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a látogatás során különösebben nem kell jegyzetelni, mert aki otthon pálinkát főz engedély nélkül, azt felkeresik a pénzügyőrök!