Ünnepi töltött körte
2006.09.30. 21:55
Édes körte édes őszi estékre...2
Hozzávalók 4 személyre:
4 körte
1 rúd vanília
4 evőkanál fehérbor
1 evőkanál citromlé
8 dkg cukor
1 rúd fahéj
1 teáskanál reszelt citromhéj
A töltelékhez:
10 dkg mandula
3 evőkanál cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 tojásfehérje
1 szegfűszeg
|
Előkészítés: A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, és magházukat kivágjuk. A vaníliarudat kettéhasítjuk, a pépet késheggyel kikaparjuk.
Elkészítés: A vaníliapépet a fehérborral, 4 evőkanál vízzel, a citromlével, a cukorral, a fahéjjal, a citromhéjjal, a szegfűszeggel összekeverjük egy akkora tűzálló tálban, amibe magházukkal lefelé, egymás mellé beleférnek a körtét. Tehetjük magas oldalú tepsibe is! A körtéket a lébe borítgatjuk, alufóliával lefedjük, és kb. 15 percre betesszük a sütőbe. Közben a töltelékhez a mandulát összevagdaljuk, kézi robotgéppel összekeverjük a cukorral, a citromhéjjal, egy csipet sóval és a tojásfehérjével. A körtéket megforgatjuk, megtöltjük a mandulás masszával, és 10 perc alatt készre sütjük. (Ha van, grillsütőben 1-2 perc alatt kissé megpirítjuk.) Személyenként 2-2 fél körtét a keletkezett lével leöntünk, így tálaljuk.
|
|