Gyümölcsös sült liba
2006.11.03. 20:52
Hozzávalók 8 személyre:
1 nagy liba (kb. 4 kg)
5 evőkanál ételízesítő
30 dkg sárgarépa
2 körte
20 dkg aszalt barack
2 zsömle
1 evőkanál vaj
10 dkg vágott dió
1 teáskanál méz
2 húsleveskocka
2 evőkanál ételsűrítő
|
Előkészítés: A libát megtisztítjuk, a zsírosabb részeket levágjuk róla. Kívül-belül megmossuk, és bedörzsöljük ételízesítővel. A répát meghámozzuk, megmossuk. A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, húsát a répával együtt kis kockákra vágjuk. Az aszalt barackot felaprítjuk. A zsömlét vízbe áztatjuk.
Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, és kb. 5 percig pároljuk benne a répát. Hozzáadjuk a körtét, a barackot és a diót. Kinyomkodjuk a zsömlét, és a gyümölcsökhöz keverjük. Ételízesítővel és a mézzel ízesítjük. A libába töltjük. A nyílást fogvájóval betűzzük. A libát a mellével lefelé tepsibe fektetjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) kapcsoljuk. Felforralunk fél liter vizet, feloldjuk benne a leveskockát, és a felét a liba alá öntjük. A sütőben 30 percig sütjük. A liba bőrét a combjánál több helyen megszurkáljuk. A sütőt lekapcsoljuk 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat), és a libát további 1 órát sütjük. Ha megbarnult, megfordítjuk, locsolgatva további 1,5 órát sütjük. A sütési idő lejárta előtt 10 perccel meglocsoljuk a libát 2 dl sós vízzel, és 260 C-fokon (gázsütő 6. fokozat) befejezzük a sütést. A libát letakarjuk alufóliával, és 15 percig pihenni hagyjuk. A pecsenyelevet zsírtalanítjuk, az ételsűrítővel besűrítjük, és a szószt a libához kínáljuk. Önmagában is laktató, de rizsgombóccal is tálalhatjuk.
|
|